“Minu Brüssel”, Vahur Afanasjev

hoomamatu Leave a reply

Ma kohtusin Afaga esimest korda 2007. aasta sügisel, ajal, mida ta oma raamatus kirjeldab kui unelma lõpu aega, aega, mil ta käis Eestis ja Eesti oli tema jaoks vabadus ja rokenroll. Siis ma muidugi ei teadnud, mis tema elus toimub, sain sellest teadlikuks alles hiljem, tema filmi “Teekond unelma lõppu” vaadates. (Kirjutasin sellest ka tookord.)

Ühesõnaga, ma kohtusin Afaga ajal, mille ta on hiljem raamatusse kirjutanud ja mul on hea meel, see andis minu jaoks “Brüsselit” lugedes lisamõõtme. Ma teadsin küll, st ta mainis jutu sees, et hakkab naisest lahutama ja elab Brüsseli vahet ja on hetkel kõrgepalgaline töötu (ka sellest kirjutab ta raamatus), aga nüüd, lugedes, saan ma sellest hoopis teistmoodi aru. Ka mina ju lahutasin sel sügisel ja mõistsin teda siis samuti omamoodi.

Enam me Afaga ei suhtle, st loomulikult me suhtleme, kui samasse seltskonda satume, aga enam pole sattunud. Ma mäletan, kui lugesin “Brüsseli” proovikat (vist isegi mina kunagi vahendasin teda Epule, et ta võiks kirjutada) ja ma olin NII KINDEL juba sel hetkel, et sellest tuleb mahlakas ja hea raamat.

Võrreldes teiste “Minudega”, mida olen lugenud (ma ei ole kõiki lugenud, kaugeltki mitte), on “Brüssel” tõesti mahlakas, kuigi ma ausalt öeldes ootasin, et ta oleks VEEL mahlakam. Samas see, et ta on selline piiripealne, teeb ta tõesti ausaks raamatuks. Sest Afa oleks võinud minna šokeerimise ja ülepingutamise teed, aga ta ei läinud. Ta jäi täpselt sinna piiri peale, mis näitab, et ta ei kirjutanud seda raamatut lihtsalt kirjutamise pärast, vaid tegu on ikkagi ka mingil määral sisekaemusega. Oh, muidugi on natuke ropendamist ja eneseirooniat, vildakat huumorit ja palju kasutatud sõna “tissid”, aga selle kõige taga kumab läbi ühe noore mehe elu õppetund. Ei, mõnus raamat on. Hästi mõnus.

Tahtsin välja tuua ka mõne hea lõigu, sest ma mäletan, et naersin seda lugedes, aga kuna ma neid kohti üles ei märkinud, siis peate ise raamatu lahti tegema ja selle läbi lugema. See ei ole raisatud aeg, ma luban seda.

Muuhulgas, muide, saate ka Brüsselist üht-teist teada.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.