road rage

hoomamatu 9 Replies

Niipea, kui saabub 1. september, lähevad autojuhid peast lolliks. Umbes nagu nad alati kaotavad pea ja selge mõistuse, kui saabub esimene lumi (sest lumi on Eesti oludes alati tohutu üllataja). Viimased kaks päeva olen ringi sõitnud, peas mängides mõttega, et võiks olla olemas selline süsteem, et sa valid mingil ekraanil auto numbri ja süsteem ühendab sind selle autoga, ehk siis sul on võimalus kaasteelistega suhelda. See süsteem võiks töötada umbes kümne meetri raadiuses, olen ma välja aretanud. Ja oi, kuidas ma suhtleks.

Näiteks.

“Kuulge, punase Honda juht! Mida te küll mõtlete?! Kas te EI NÄE, et fooris on punane, on siis vaja ristmikule sõita?”

või

“Härra Audi-juht, ma kohe tahaks teada, miks te 35ga sõidate, kui ühtegi autot teie ees pole, taga on aga terve rodu ootamas?”

või

“Halloo, kaubikuonu! Mis häda on teil perses, et te peate niimoodi eessõitva auto otsas sõitma? Kas ei saaks jätta mingitki pikivahet? Näete, alles oleks ülekäiguraja juures talle tagant sisse sõitnud, suure pidurdamisega tõmbasite isegi külje ette! Aga ikkagi ei õpi, ikka sõidate samamoodi, nina pees edasi. Mis teil häda on?”

Ja samamoodi tahaks ma kisada teinekord neile juhtidele, kes MINU perses sõidavad. No ausalt, mis pind küll kuskil torgib, et peab olema kohe niimoodi mul sabas, kaks meetrit vahet! Abikaasa ütles, et mingi uurimuse järgi on osadel inimestel lausa psühholoogiline häda, et nad peavad sõitma võimalikult väikest pikivahet hoides. Ma ei tea, äkki nad igatsevad oma ema või midagi, aga no TÕE POOLEST.

Kolmapäeval jäin isegi tööle hiljaks, sest inimesed läksid peast napakaks, ummistasid ristmikke ja venisid liikluses.

See autost-autosse süsteem oleks kindlasti väga tore, aitaks ehk vähendada road ragei, aga samas oleks see võibolla ka väga paljude kakluste allikaks. Sest jumal teab, kellega sa mölisema satud, äkki peatab auto kinni ja võtab kurika välja? Ükskord juhtus meil nii, et Tallinnas sõitis üks bemm nina perses kinni. Selle peale tegi õemees talle paar hoiatust, vilgutades piduritega. Kui normaalsed inimesed saavad sel juhul aru, et võiks veits tagasi tõmmata (ma teen ka seda vahepeal neile, kes ei mõista vahet hoida), aga see bemmivend läks peast puhta lolliks, hakkas meid jälitama, aeg-ajalt kõrvale sõites ja rusikaga vehkides. Jälitaski Tallinnast välja (asi juhtus ise Tartu mnt-l enne bussijaama), kusjuures veel tegi mingi triki, et sõitis meist ette ja jäi lennujaama juurde tee äärde ootama, kuni me mööda sõidame. Ja siis jälitas Jürini välja, kus me tanklasse tõmbasime ja olime valmis juba konfrontatsiooniks. Siis vahtis natuke ja pani ikka ajama. Ja sellest, et tegelikult oli TEMA süüdi ja oleks võinud mõistlikumalt liigelda, ta aru ei saanudki.

Nii et võibolla polekski see süsteem nii hea, sest ma olen kindel, et patoloogilisi hulle ei paranda miski ning nad arvavadki tõsimeeli, et nemad teevad kõike õieti (just “õieti”, sest nad ilmselt ei tea ka, mis vahe on sõnadel “õigesti” ja “õieti”). Need on vennad, kes lasevad Tallinn-Tartu maanteel 160ga, saavad Kosel trahvi, kimavad edasi ja saavad Pallastvere ristis uuesti trahvi (true story).

Ning patoloogiliste napak-parkijate vastu see ei aitaks, isegi passiiv-agressiivsed kirjakesed, mida ma teinekord akendele neile jätan, ilmselt ei aita. Küll aga aitavad need minu närve ja südametunnistust, et ma tegin vähemalt MIDAGIGI.

Uuuuuuh. Nii, hakkas kergem küll. Ohutut liiklemist kõigile!

Ahjaa, muuhulgas liitusin ka aktsiooniga Septembris Ei Joo. Jätsin hüvasti mojitodega, mida ma ALLES õigesti tegema õppisin (it was a sad, sad day), aga see-eest teen tutvust alkoholivabade õlledega. Tahaks kohe näha, mis nägu Underis selle peale tehakse.

9 thoughts on “road rage

 1. Evu

  Esmaspäevast ei saanud enam rahulikult kõndidagi, mis siis sõidutee ületamisest rääkida. Kõnniteel on tudengid jalus ja rohelise tule ajal tuli ikka autode vahelt läbi jalutada. Ei saa enam oma hommikumullis ette vaatamata liigelda, peab ikka une silmast täitsa ära ajama. (Porisedes vasakule ära.)

 2. K-L

  Ma olen unelenud tagaklaasil olevast led-ekraanist, millel saaks tagasõitjale teada anda, et võiks pikivahet hoida.

 3. daki Post author

  K-L, see on ka hea mõte! Ja sinna võiks saada muidki tekste kirjutada…

  Septembris ei koo niikuinii, viimati kudusin 2006 novembris.

 4. patsy

  mina sõidan teistel perses siis kui tegelane sõidab teises reas ja liigub sama kiiresti kui esimene rida või aeglasemalt.
  mina sõimlen autoroolis kogu aeg teiste autojuhtide peale, aga samas peab meeles pidama, et ega ma ise ka ideaalne autojuht ei ole. alati tasub mõelda, miks mõni autojuht teeb nii nagu ta teeb? äkki sa oled ise midagi valesti teinud ja põhjustanud sellise käitumise (perses sõitmine vms).

  1. daki Post author

   Patsy, eks see muidugi olegi nii. Mul jäi siia posti kirja panemata veel üks mõte, et siis ma saaks ju ise seletada selle aparatuuri abil, miks ma üht või teist asja teen. Näiteks: “Kallid kaasteelised, andke andeks, et ma nii megaaeglaselt sellest väiksest lombist läbi sõidan, aga ma teen seda sellepärast, et kui mu auto saab märjaks, siis ma suren välja ja jäängi siia teile ette.” Jap, mul on selline auto.

   Aga ma igal juhul väldin perses sõitmist, vahel ainult, kui ees venib tont tõesti mingi 20ga, siis teen seda, ise raevutsedes ja mõeldes, et kas peaks signaali laskma ja tuledega vilgutama (seda pole veel teinud).

   Egas me keegi pole ideaalsed, aga mõned on kohe eriliselt lollid.

 5. L

  Ma olen ise alles päris algaja juht ja ilmselt ka alati kõige optimaalsemalt liigelda ei oska, aga isegi mind ajavad ebamõistlikus olukorras venijad ja “perses sitsijad” närvi. 😀 Huvitav kas neid endid ka miski liikluses häirib. 🙂
  Täna sattusin põhjatus internetis selle video: http://www.youtube.com/watch?v=eC2SBX2nnUw peale ja mõtlesin seejärel, et tegelikult võin ju ma ise kõik hästi ja õigesti teha, aga kui ikka mingi õnnetu rullnokk/joodik otsustab vastassuunavööndisse kalduda või mulle ristmikul ette sõita, on ikka kööga. 🙁

  Ahjaa – neid LED-ekraane, mida auto tagaklaasile installida saab ja millel ka sõidu ajal tekste muuta, on juba täitsa müügil. 😉

 6. luize

  Üks alternatiive on muidugi ka Septembris Ei Loo. Aga seda vist ei ole mõtet eriti reklaamida, sest tõelisi loomeinimesi juba vaikima ei sunni.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.