asjad, mida ma tahaks autojuhtidele meelde tuletada

hoomamatu 11 kommentaari

Mul tavaliselt alati teeb tuju heaks autojuhtidevaheline solidaarsus ja viisakus – sellest on hea näide tuledega vilgutamine, kui kuskil on patrull või tuled ei põle, või siis see, kui keegi laseb sul vahele keerata, kuigi temal on eesõigus. Ja mulle meeldib, kui selle eest tänatakse  – esimesel juhul käeviipega, teisel juhul kah käeviipega või siis ohutulesid korra vilgutades. Ma pean neist kirjutamata reeglitest rõõmuga kinni ja mul on hea meel, kui seda teevad ka teised. On aga ühed teised reeglid, need KIRJA PANDUD reeglid, mida sageli näikse unustatavat. Ja siinon mõningad, mida ma plaanin välja printida – ehk teinekord saab mõnele jagada.

 • Kallis sõber autojuht. Linnas kehtib meil kiirusePIIRANG 50 km/h.
 • Samuti tähendab see, et 50 km/h võib täiesti sõita, kui on head ilmastikutingimused, ruumi on, tee on vaba jne. PIIRANG ei tähenda, et sa peaks pidevalt 35 km/h sõitma.
 • Pikivahe hoidmise rusikareegel: linnas sees KIIRUS MEETRITES JAGATUD KAHEGA* (st kui sõidad 50 km/h, siis hoia vahet 25 m), väljaspool asulat KIIRUS MEETRITES (sõidad 90 km/h, hoiad vahet 90 m).
 • Parklates KEHTIB PAREMAKÄEREEGEL!!!
 • Ka siin, paneelmajade hoovis, kehtib paremakäereegel, sest paremakäereegel kehtib kõikjal ÕUEALAL. See tähendab, et mul on eesõigus kui ma sinu paremalt käelt tulen, tundugu minu tee sulle pisem või väiksem või misiganes.
 • Pöördel. Antakse. Jalakäijatele. Teed.
 • Parkimisjooned POLE soovituslikud.
 • Suunda on kohustuslik näidata vähemalt KOLM SEKUNDIT enne manöövri sooritamist. Jah, see kehtib ka ümberreastumisel!
 • Kollasega ei tohi manöövrit ALUSTADA. Jah, sul on õigus manööver lõpetada, kui oled ristmikule välja sõitnud rohelise tule ajal. Rõhk sõnal “rohelise”. Mitte helepunase või tumekollase või kollakasrohelise ajal.

*Okei, see on mul mälu järgi meeles ja ma pole päris kindel, kas esimene ots on LEs kirjas, väljaspool asulat kindlasti on LEs kirjas.

11 thoughts on “asjad, mida ma tahaks autojuhtidele meelde tuletada

 1. S.

  60 km/h võib sõita 😛 Mul on GPS, mis on mulle satelliidi abil paljastanud saladuse, et kui ma enda meelest sõidan 50km/h, siis tegelikult liigun 42 km/h. Nii, et ma siis pigem sõidan 52 km/h. Aga no see on autoti erinev nii, et ma ei soovita hakata uhama 70 km/h. Pärast selgub, et sul on täpne spidokas.

 2. Evv

  Mu spidokas näitab ka nii umbes 10 km/h valesti, ära tõestatud. Iga päev kardan, et äkki nüüd mingi ime läbi on ta terveks saanud ja ma ikka sõidan see 10 km/h kiiremini ja et poliisi näeb seda ja teeb kiiruseületamise eest trahvi…

 3. daki Post author

  Heheh, mul näitab spidokas 20 km/h valesti, nii et kah suht õnnemäng ja maanteel sõidan 120 km/h, radarid näitavad 92-25 sel juhul, vahel vähem, vahel rohkem. Kui poliisi kinni peaks pidama ja küsima, et kas teate, kui kiiresti sõitsite, saan ausalt vastata, et ei tea. Tegelikult ma pigem mõtlesin siin seda, et üldiselt sõita ikka liiklusvooga sama kiirusega ja mõttetut venimist tühjal teel ei tahaks näha – aga ei pea ju siis ka kohe kiirust ületama!

  Henry, jutt jumala õige, ei vilgu jah:D Ma ikka mõtlesin päevaaega. Parandan ära.

 4. Kairi

  ja jalgratta-inimestele palun andke ka teed! ma saan jumalast tihti peaaegu et myksata, kui end paariks paevaks amsterdamist tallinnasse olen toimetanud ja ratta selga hyppan. siin on muidugi teistpidi, jalgratturid terroriseerivad koiki teisi liiklusinimesi!

  1. daki Post author

   Jah! Mind õudselt häirivad autojuhid, kes end isegi natukene kõrvale ei tõmba, kui jalgratturist mööduvad. MIS TEIL VIGA ON?! Raske on rooli keerata ja ratturile ruumi jätta? Kui on tihedam liiklus, siis sõidad senikaua aeglaselt ja ratturi taga, kui tuleb võimalus mööda sõita. Ja see võimalus TULEB ALATI. Arvestagem rohkem teistega!

 5. Evv

  Mul ei ole midagi jalgratturite vastu, kui nad ka ise teistega arvestavad. Soojad ilmad toovad aga igasuguseid välja, kes lihtsalt ilmuvad eikusagilt teele ja lendavad üle ülekäiguradade ja on üleüldse väga etteaimamatud tegelased (ma pole kursis, kas see seadus on juba vastu võetud, et jalgrattur võib jalakäija kiirusega üle ülekäiguraja sõita, aga loll seadus minu meelest. mis on jalakäija kiirus? Nii, nagu mina seda näen, võib jalgrattur siis ükskõik kui kiiresti ülekäigurajast üle tuisata ja öelda, et jalakäija jooksis…)

  Muidugi suvised ilmad toovad igasuguseid autojuhte ka teedele – kõik, kes ei julge/taha/oska talvises hõredamas liikluses sõita, roomavad suvisesse liikluskeerisesse enda ja teiste närve rõõmsalt sööma.

 6. Runn

  Alati vilgutan tulesid – oleks tookord keegi mulle vilgutanud, oleks ma praegu nii umbes 12k rikkam, kuigi nii suur trahv oli muu asja eest mulle ette nähtud. Ja ohutulesid vilgutan ka alati viisakalt tänutäheks – liiklusviisakus PEAB olema, sest rahast rääkimata võib see ka säästa kellegi elu ja tervise – tegelt ka 🙂

  1. daki Post author

   Jutt jumala õige. Ilma viisakuseta ei saa kuidagi.

   Eks jalgrattureid ole ka muidugi mitut sorti, täpselt nagu inimesigi: troppe ja m*nne on nii meeste kui naiste, nii mustade kui valgete, nii venelaste kui eestlaste ja nii jalakäijate, ratturite kui juhtide seas. Eriti palju kipub neid aga olema rollerijuhtide seas…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.