Toiduklubi: Slovakkia supp

Määratlemata 5 kommentaari

Tegelikult on Slovakkia supp suhteliselt sarnane kõikidele teistele tomatisuppidele, mida ma teen ja mida olen ka jaganud. Aga kuna ma seda ükspäev tegin, siis mõtlesin, et panen ikkagi üles. Nimi tuleb sellest, et ma tegin seda Slovakkias meie 9pealisele seltskonnale. Tahtsin teha tomati-hakklihasuppi, aga ei leidnud kohalikust supermarketist hakkliha ning võtsin prooviks hoopis suitsuvorstilaadset asja. Ning tulemus oli keelt alla viiv, hakklihasupp poleks vist iialgi nii maitsev tulnud. Asi on muidugi suitsuvorsti mõnusas maitses, mis selle supi mõnusaks teeb.

Ahjaa, tahtsin veel kiita Martat, kes andis ka kaks retsepti ja mul läks tuju nii heaks. Kohe tuli isu kõrvitsaga mässata. Sellega seoses meenus, et käisin kunagi samal teemal toidulugu tegemas: siit saab veel kõrvitsatoitude retsepte. Võin omast kogemusest öelda, et kõrvitsa-ingverisupp oli imehea! Ahjaa, ja siis veel üks link. Ma hoiustan oma netist leitud retsepte Delicious-es avalikult – siin. Juhul, kui te tahate ehk ka midagi minu lemmikutest proovida. A ma muidugi suht hiljuti alustasin seda virtuaalset retseptikogu, kuid see täieneb iga päev:) Või noh, umbes iga päev.

Igal juhul, siin siis retsept.

slovakkia-supp1Slovakkia supp

Vaja läheb: üks kang Moskva suitsuvorsti, üks punane ja üks tavaline sibul, üks väiksem porgand, 1 purk punaseid ube, 5-6 küüslauguküünt, purk purustatud tomateid, 100 ml tomatipastat, supipastat (näiteks tähekesi) puljongit, pipart-soola-jahvatatud ingverit. Vahepeal panen ma supile lisaks ka pakisuppe, kui kodus millegipärast üle on jäänud, näiteks Soup Instanti tomatisupp sobib selle juurde ideaalselt.

Valmistamine: puhasta köögiviljad, haki. Lisa potti oliiviõli, kuumuta. Seni lõigu vorst suupärasteks tükkideks – mina lõikasin kõigepealt vorsti kolmeks ja siis poolitasin vertikaalselt (öeldakse nii?). Nii oli lihtne ka nahka ära kiskuda, kui kaks poolt üksteisest eemaldada tuleb nahk ise kaasa. Õudselt raske on seda seletada… Ühesõnaga, võite naha külge ka jätta, aga siis on rohkem mälumist ja üldsegi, nii pole eriti tore.

Kui vorst hakitud, lisa potti. Samal ajal sul muidugi juba vesi keeb kiirkeetjas. Loputa oad vee all, lisa potti. Lisa tomatid. Seejärel tuleb keev vesi, puljong ja maitseained. Hästi sobib siia rosmariin ja basiilik. Lisa ka supipasta, keeda, lisa tomatipasta. Kui panna vähem vett, tuleb supp tummisem ja mõnusam. Igal juhul, kaua keetma ei pea, nii 5-7 minutit. Serveerimisel võid lisada riivitud juustu.

Ahjaa, nagu pildilt näha, avastasin ma uue maitsekastme, mis siia suppi ideaalselt sobis.

5 thoughts on “Toiduklubi: Slovakkia supp

 1. Eppppp

  Kas sa Slovakkias gnöödleid ka maitsesid ja kas järgi oled proovinud teha? Ma omal ajal seal käies küsisin – ja kuidagi saia tuleb vee või piima seos leotada, edasi ei mäleta…

  igatahes mina siin paranen tatitõvest, ja laulu kuulasin netist ühe korra, aga siiamaani kummitab: “Uuest aastast uue hooga…” – kusjuures see on raskelt inglise keele tõlgitav, Justin küsis, mis see on.

  1. daki Post author

   😀 hmm, ega vist. See on umbes nagu ma ükskord üritasin tõlkida inglise keelt rääkivatele sõpradele väljendit “söö sibulat ja kala, siis seisab nagu tala” – ei tulnud ka hästi välja.

 2. marta

  aitäh!
  muide, vat erinevad poes müüdavad kastmed on minul veel peaaegu täiesti avastamata… paar pudelit on juba sada aastat külmkapis seisnud, aga kasutada ei oska 🙂 … peakski säilivuskuupäeva uurima 🙂 …

 3. Pingback: Tehtud ja teoksil « Praegu on nii…

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.