hoomamatu 20 kommentaari

Üks lugu veel lõpetuseks.

“Me kaalume igasuguseid nimevariante,” rääkisin eelmisel nädalavahetusel, kui sõpradega väljas istusime.
“Nooh?”
“No näiteks on meil muidugi Rihu,” ütlesin. See Rihu on mul juba kuskil ära seletatud, aga seletan uuesti. Et kui Tätte ja Matvere kontserti andsid, siis tahtis Matvere öelda Riho Sibul, aga ütles kogemata Rihu. Minu jaoks oli see nii lõputult naljakas, et ma ütlesin seal ja kohe, et Rihu saab mu esiklapse nimeks (tegelt olin ma siis juba ilmselt Põrnikaga, aga ei teadnud veel). Ja nüüd olengi Põrnikat enamasti Rihuks kutsunud.

“No siis saab öelda, et Rihu tuli Rihannast, kui tüdruk tuleb. Kuigi jumal teab, kas sel ajal üldse enam Rihannat keegi mäletab… No ja siis on meil veel Indur, Oktrev, Noone ja Noonu, Strüftor… Väga palju nimevariante, lõputult! Ja hea on nende nimede juures see, et saab panna nii poisile kui tüdrukule!”
Enamik sõpru hakkas naerma, ainult Tannu vaatas mind suurte kohkunud Tannu-silmadega.
“Kas… Kas sa mõtled tõsiselt või…?”
“Aga muidugi!” teatasin ma pokkerinäoga.

Ja siis see tuli. See hindamatu ilme Tannu näol, kui on näha hingelist segadust. Ühest küljest nagu tahaks öelda, et tegu on täiesti haigete nimedega, aga kuidas sa ikka oma sõbrale ja peatsetele vanematele seda ütled? Tahaks nagu viisakaks jääda… Ilmselt ei öelnud keegi ka Chanderelle Vihmapisar Esimese vanematele (või misiganes nimi see oligi, mis väidetavalt kuskil olemas on), et tegu on tobeda nimega. Pealegi, tobedus on subjektiivne, eks!

Lõpuks ma päästsin Tannu piinadest ja ütlesin, et muidugi ma teen nalja. Oh seda kergendust!

Tegelikult muidugi paneme me talle nimeks Spock.

20 thoughts on “

    1. daki Post author

      Nirti, sul on lihtsalt probleem nimega Triin, sest sa oled pidanud seda kandma. Ega mulle ka particularly Dagmar või Lamp ei meeldi, aga aja jooksul olen ma sellega rahu teinud. Eriti ajab mul kananaha ihule Tagi – öäh, vastik! Aga turiin kõlab nagu… mis see aine oligi, mis Supermani tappis? No umbes nagu see aine. Midagi kosmosest ja üleloomulikku. Ja cooli.

      Hahahaaa @Bemm. LJ on mu nime lõpp… Oh, ma JUST avastasin, et ma olen nüüd ju DLJ! Hahahahaaa! Dii Ell Džii! I can go international now!!!

  1. Gea

    ma tegin koleda fopaa ükskord. kolleeg otas last minuga samal ajal, rääkisime nimedest. Ta ütles, et mees tahab tütrele nimeks panna Trinity. Ma purskasin laginal naerma, nii hea nali tundus. Kolleeg jäi tõsiseks. siis ma taipasin küsida, et oot, kas päriselt. Kolleeg noogutas. ma siis kiiresti püüdsin usutav olla ja väita, et ilus nimi.

    Hiljem sain teada, et nad panidki selle nime.

  2. Nirti

    Kusjuures ma oleks pigem Trinity kui Triin. Ausalt. Vähemalt rahvusvaheliselt hääldatav, kuigi Matrixi ja/või religioossete seostega. Triin-Uriin, Triin->Trein/Train/Truiin… Mörr. Jaapani keeles olen ma Turiin. :/

  3. pirtsu

    ma lubasin panna sellised nimed, et initsiaalidest tuleks kokku BMW (v noh perekonnanimi on V-tähega tegelt). siis saaks hellitavalt Bemmiks kutsuda.

  4. kairit2000

    Charlyz Vihmapisar on see päris täpne nimi. On au tunda nii vanemaid kui last. Vihmaks kutsutakse 🙂
    A Daki, kui sünnib poiss, siis ära pane lihtsalt Rihu, vaid panegi Rihu-Sibul (miks sibul ei võiks olla eesnimi?) 😛

  5. Nirti

    “Nirti, sul on lihtsalt probleem nimega Triin, sest sa oled pidanud seda kandma.”

    Ei ole lohutusena suurem asi, mõtle kui mu nimi oleks… “Guzybea” või “Urinea” või… Kas siis ka lohutaksid, et noh, pole viga, nimi tundub sitt, kuna sa kannad seda parasjagu ise?!

  6. e.

    nirtil on probleem nimega Triin, sest teda peediti koolis ning ühe vahendina kasutati narrimiseks nime.

    NIMES ei ole tglt probleem. mul isiklikult au tunda veel kaheksat triinu, mitte üht neist pole nii kutsutud. triin-uriin nõuab ikka suht suurt fantaasialendu, mille peab ette võtma, kui on TAHTMINE teist narrida.

    aga absoluutselt IGAST nimest annab tahtmise korral midagi välja mõelda.

    lahendus oleks siis nimesid mitte panna?
    siis leitakse muud põhjused narrimiseks.

    *e., keda koolis perseks kutsuti nime tõttu. ei ole kaalunud nimevahetust.

  7. Liis

    Eksole, minu perekonnanimi oli Sulg millest narrimise tarbeks sai Solgitoru. Kah ei plaaninud nimevahetust, kuigi see lõpuks toimus 😀

    Igatahes tuli mulle meelde üks postitus, mille tagajärjel arvas minu parim sõber, et ma panen lapse nimeks Jorriga (h-ga alguses). Vot SEE nägu oli ka hea.

    http://jesuisnul.wordpress.com/2007/09/24/jorriga/

    Ja muide, Richard kasvas ka Rihost välja. Teine nimi tuli juurde, sest mees tahtis Gabriel teiseks nimeks panna aga mina ütlesin, et ÜKSKÕIK MIS peale Gabrieli.

  8. Nirti

    Kusjuures, Triin-Uriin ei ole kuigi far-fetched. See on see laul “Triin-Triin, Triinu-Triinu-Triin.” Kui seda lohakalt laulda, siis lauladki “Triin, Triin, Triin-uriin-utriin”, + lihtsalt ühe tähe muutmine…

    Epu ja Perse seosed on märksa hämaramad.

    1. daki Post author

      Huvitav jah, mind ei mõnitatud kunagi nimega, vähemalt ei mäleta ma küll. Haisukotiks kutsuti küll kunagi ja igasugused vihjed haisule või ihulõhnale ajavad mind senimaani turri, isegi kui need on kenasti mõeldud.

      Oh, ja muidugi hüüti Prillipapaks ja muud nimed, mis prillidega kaasnevad.

  9. luize

    Noh, parimaid nimesid, mida ma olen kuulnud, on muidugi Haldja Viinalass (mees) ja Gilleke Kopamees (naine). Olen pidanud mõlemale helistama ja kogusin ennast tükk aega, enne kui hakkama sain.
    Aga Supermani häiris krüptoniit.

  10. Mir

    Oo… last ootavate vanemate huumoriklassika: nimehuumor!

    Meie naljad võtsid eriti pöörased tuurid peale seda, kui ämm kinkis 1991.a. pärineva teose “Head nimevalimist”. Selgus, et meie oma peaga välja mõeldud Anna Minna, Ömer jms kahvatuvad raamatu poolt pakutava kõrval nagu Kirsa, Tilli, Oode, Kade, Agar (kõik naisenimed!).

    Hetkel meie raamatulemmikud: Jõõva, Ullabella, Vebroonia, Ipi ja Väinu (mitte segi ajada Väinoga, mis on teatavasti mehenimi!).

  11. cristal

    meie kandis on üks tüüp, kes muutis oma igati kena eesti mehenime “Urmas” taolise vastu: “Pilukelluke 14-15-16 Imelehv” no aga sel tüübil on tõesti ka peas kaks pikka lehvidega lõppevat patsi ja vahel ka hõbepaberist tundlad. nii et selline vahetus on mõistetav… psühhiaatrist polnud abi, eksole!

  12. reet

    Minu sõbranna tütre nimi on Tähe Helk. Last kandes lubas ta poisile nimeks panna Äge. Maitseküsimus, eks ole.
    Tartus Tähe tänaval on nüüd üliarmas kohvik nimega “Anna Edasi”, mis olevat kohvikuomaniku vana(vana?)ema järgi nime saanud – ka tore nimi. Vana(vana?)isa nimi olevat olnud August Edasi, kohvikuomanik tahtvat asutada sellenimelist toetusfondi hädasolijatele.
    Hiiumaal oli keegi kohanud naisterahvast nimega Ingel Müüripealt.

    Nimed on toredad asjad.

    Veel – armas Daki, väga palju õnne Põrnika puhul!

    1. daki Post author

      Reet, tean hästi seda Anna ja Augusti lugu ja see on väga nunnu. Eks nimed olegi paljuski maitseasi, ma saan aru ka vana-eesti nimede kasutamisest (Tähe, Vihmapisar jne), aga see ei tähenda, et ma neid enda lapsele paneks. Aga samas ma kaalun tõsiselt leida nimi tegelikult oma sugupuu hulgast, nii et on tõenäosus, et nimi tuleb “vanaaegne”, mis kindlasti jälle paljudele teistele ei meeldi.

  13. Mir

    Cristal’ile – see teie kandi tüüp tegelikult muutis oma ametliku nime “Urmas Tigane” järgmiseks: Urmas-Armas-Ingel Tigane”. Too pikem nimi on hoopis tema poeedinimi ja kõlab täies ilus ja uhkuses niimoodi: “Pilu-Kelluke
    13-14-15 Imelaps-Imelehv”.

    Tulevastele vanematele soovitan tutvuda ka tema artikliga “Põnevaid nimesoovitusi uue millenniumi lastele” – http://paber.ekspress.ee/Arhiiv/1999/51/Areen/Millennium.html

  14. Nele

    See üheksakümnendate nimeraamat kõlab nagu väärt kirjandus. Vibroonia on ikka nii hea nimi, et ma ei tea, kas naerda või nutta.

    Perse- seose osas võin omalt poolt kommenteerida, et mind ka 1 poiss hüüdis perseks ja sellel polnud nimega küll midagi pistmist:) Niimoodi südamlikult kogu aeg tervitas, et tere, mu kallis perse. Vahel helistas ja küsis, et kuidas kallil persekesel läheb. Njaa… Nimega seotud hüüdnimedest on muidugi parim Nelevant (ja selle peale tuli alles mu kallis kursaõde ülikooli lõpusirgel) ja siiamaani pean paar korda aastas kuulma ka mõnda Kuldkepi-nalja (sest see nimi on ju niiiiiiiiiiiiiiiiiii naljakas, arumaeivõi).

    Aga nimepanemise saagaks edu, Daki! Lisaks sellele, et kas ja mis hüüdnimesid saab nimest genereerida või kuidas seda välismaalased (peamiselt siis inglise keelses ruumis) häädavad ja et oleks võimalik üheselt arusaadavalt kirja panna (eriti arvestades, et lennukile enam ei lasta, kui on tehtud kasvõi 1 viga nime kirjutamisel), uurivad osad ka veel seda, et kas nimi mõnes muus keeles midagi tähendab. Nii et edu:)

  15. Anu

    Külma närvi nime valikul. 🙂 Ükskõik kui normaalse nime lõpuks välja valid, siis on ikkagi keegi, kes selle maha teeb.

    Meid isegi ei õnnitletud (parima sõbranna poolt) vaid laoti kohe letti, et me vist vihkame oma last kõvasti ja et see nimi on väärakas. No ja siis toodi mitmeid ilmekaid näiteid, kuidas see nimi lapse elu ära rikub ning kuidas teda täpsemalt norima hakatakse. (No ja kui täiskasvand inimene suudab siukseid asju välja mõelda, siis pole ju ime, et nende lastest kunagi need norijad saavad.)

    Rihu, iseenesest, on küll armas. 😛

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.