Algajale Twitterdajale

Määratlemata 10 kommentaari

Nüüdseks olen ma veendunud Twitteri kasutaja ning olen avastanud, et annan Twitteri kaudu säutsudes välja vaat et rohkemgi infot, kui kunagi iial blogi kaudu. See on kõige kiirem ja sobivaim viis jagada huvitavaid veebilehti ning silma jäänud artikleid, aga hea väljakutse on minu jaoks ka võimalus panna mingi huvitav või naljakas mõte 140 tähemärgi sisse.

twitterTwitterdan peamiselt inglise keeles, et hoida alal mingitki kirjalikku keeleoskust selles keeles ning samas on see hea moodus suhelda välismaalastega. Samas muidugi vahepeal lipsab sisse eesti keelt, eriti, kui ma vastan eestikeelsetele säutsudele.

Kuna alguses tekitas Twitter minuski segadust, siis mõtlesin, et panen kirja, mida üks või teine asi selles keskkonnas tähendab. Ise otsisin infot muu maailma blogidest ning tuleb tunnistada, et ega eriti palju infot ei leidnud, ikka tuli katse-eksitus-meetodit kasutada.

Lühidalt ja kokkuvõtvalt siis.

Mis on Twitter? Twitter on mikroblogimiskeskkond, kus kasutajad annavad edasi oma mõtteid 140 tähemärgiga. Inimesed, kes on end sinu säutse registreerinud jälgima, nimetatakse followers, ehk jälgijad. Ka sa ise saad registreerida end kellegi säutse lugema, vajutades nende profiilil nuppu follow. Nii ilmuvad sinu valitud kasutajate sissekanded sinu Twitteri esilehele.

Kuidas Twitterit kasutada? Mina olen avastanud, et kõige mugavam on selleks lahendus Twhirl. See desktopipõhine (ma ei tea, kas nii on õige öelda) lahendus töötab natuke nagu MSN – uued säutsud hüppavad üles, nii et sa ei pea käima kodulehel ja pidevalt seda värskendama. See on piisavalt operatiivne ning hoiab kokku aega. Samuti saad Twhirli kasutades ise kohe oma säutsu õhku paisata. On ka muid lahendusi, näiteks Tweetdeck, samuti on iPhone’ile ehitatud mitu rakendust, et saad Twitterit kohe telefonist kasutada. Samuti on võimalik väljas olles saata oma säuts teele lihtsalt tekstisõnumiga.

Mida tähendavad erinevad märgid ja lühendid säutsudes?

  • @ – @ märk käib kõikide Twitteri kasutajate nime ette. Kui sa tahad kellelegi vastata, siis kirjuta oma teksti ette @nimi – näiteks, kui sa tahad vastata millelegi, mida mina olen kirjutanud, siis sina omakorda kirjuta @dagmarlamp [järgneb sinu tekst]. Siis hüppab see tekst mulle Twhirlis piuksuga ette ning Twitteri kodulehel on samuti nii lihtsam eristada neid säutse, mis on “üldised” ja neid, mis on mõeldud otse sinule. Samuti näed sa nii, kui keegi sinust Twitteris räägib (muidugi juhul, kui ta kasutab tekstis sinu kasutajanime märgiga@). Kui sa alustad teksti märgiga @, tähendab see, et see tekst ilmub ainult nende kasutajate lehel, kes jälgivad nii sind kui ka inimest, keda sa tekstis märgid. See hoiab ära ühepoolsete “vestluste” üleujutuse Twitteris. Kui sa aga alustad säutsu sõnaga ja alles siis lisad kasutajatenimed, jõuab su tekst kõigi sinu jälgijateni (ja samuti inimesteni, keda sa tekstis mainisid).
  • RT – retweet. See täheühend tähendab, et sa edastad kellegi teise tweeti. Ehk siis kui keegi kirjutab midagi põnevat ja sa tahad seda oma jälgijategagi jagada, edastad tema säutsu ja lisad ette RT, et kõik teaks, et tegu pole su originaalmõttega. Twhirlis on olemas omaette nupp, kuhu vajutades programm teksti kasti kopeerib ja kohe ka RT ette lisab. RT on sama, mis e-kirjades edastamine või forward. See muidugi on kasulik ainult siis, kui sul on jälgijaid, keda originaaltweeti autoril pole. Samuti näed sa nii ära, kes on sinu teksti edastanud, kuna RT järel järgneb kohe ka sinu kasutajanimi. (Näites on näha, et @postsecret edastab kasutaja @time kirjutatud teksti sigadegripi kohta.)
  • rtD – direct message. See tähendab, et tegemist on teatega, mis on saadetud otse sinule ja mida ei näe ükski teine kasutaja. Otseteateid saab saata kasutaja profiili alt klikkides nuppu “Send Direct Message”. NB! Otseteateid saad sa saata ainult kasutajatele, kes on ka sinu jälgijad. Nii et kui sa tahad kellelegi saata midagi väga personaalset, aga ta pole sinu jälgija, siis peaksid sa talle enne säutsudes teada andma, et ta võiks sind jälitama hakata, sest sa tahad talle otseteadet saata. (Seda saab siis teha @nime oma säutsu ette lisades, et nad su teksti kätte saaks.) (Näites on näha, kuidas @aabram vastab minu appikarjele, et ma pole leidnud vidinat, millega Firefoxi sulgedes saaks salvestada lahti olnud tabe. Ta vastas mulle ja andis nõu, mida kasutada.)
  • # – trellide märk mingi teema ees, näiteks #savechuck või #followfriday, aitab kokku koguda ühel teemal rääkivad säutsud. Nii saab Twitteri otsingut kasutades otsida üles, kes parasjagu mida seagripist (#swineflu) jutustab, kes tahab päästa telesarja “Chuck” (#savechuck) või kes on ühinenud igareedese kampaaniaga #followfriday anda omapoolseid soovitusi inimeste kohta, keda võiks jälgida.

Kuidas kustutada juba saadetud säutse? Kas neid saab ka muuta? Kui sa oled saatnud välja säutsu, mida sa enam ei taha, et eksisteeriks, saad sa vajutada kustutamisnuppu säutsu juures esilehel või oma profiililehel. Säutse muuta ei saa, nii et kui oled teinud näiteks mõne kirjavea, siis pead teksti täiesti kustutama ja uue, õige kirjutama.

Miks inimesed mind ei jälgi? Siin on kirjas 10 põhjust, miks inimene sind ei jälgi. Siin on kirjas 10 põhjust, miks inimesed sind jälgida võivad. Twitteri-eetika kohaselt ei pea ka inimene, keda sina jälgima hakkad, sind automaatselt jälgima. See on vabatahtlik ning inimesed otsustavad ise, kas ja palju nad jõuavad erinevaid inimesi jälgida. Mõned kasutajad, näiteks Barack Obama, on seadnud oma Twitteri nii, et nad hakkavad automaatselt jälgima iga inimest, kes neidki jälgivad. Samas aktiivsed kasutajad, kes actually ka tweete loevad, endale väga palju inimesi Twitterisse ei lisa. Ning Twitteriga on nagu blogidegagi – lugema hakkavad sind ikka need, kes sinust ja sinu tekstist huvituvad.

Kuidas lühendada oma pikki linke, et need 140 tähemärgi sisse ära mahuksid? Twhirlis on olemas aken, kuhu saad kopida pika lingi ning see lühendab ta automaatselt, nii et ta ilusasti teksti sisse ära mahuks. Nii saab näiteks pikast Crackedi lingist http://www.cracked.com/video_17283_12-saddest-world-record-attempts-ever-caught-on-video.html lühike ja kompaktne http://is.gd/uSdN.

Lisaks saab lühendada linke teenuste TinyURL.com ja Bit.ly kaudu. Inimesed ei püüa varjata seda, mis linke nad jagavad, vaid üritavad neid lihtsalt pisikesse ruumi ära mahutada! (Näites on näha, kuidas ma sama lingi Twitteri kaudu edastasin.)

tinyurl

Kuidas märkida säutse lemmikuteks? Kui sa liigud hiirega üle postituse, ilmub paremasse serva kaks märki: üks on nooleke, mida klikkides saad automaatselt avada vastuseakna ja kasutajale vastata. Teine märk on täheke, mida klikkides lisad postituse oma lemmikute hulka, mida näevad kõik su profiili külastajad, kui klikivad alajaotust “Favorites”. (Näites on näha, et ma olen salvestanud @kixs säutsu Volvode kohta oma lemmikuks, klikkides paremal üleval olevat tärnikest.)

star

Kuidas leida huvitavaid inimesi, keda jälgida? Kui sa lähed kellegi profiilile, saad sa sealt vaadata, keda nemad jälgivad. Peaaegu alati leiad sa sealt ka endale uusi huvitavaid inimesi. Samuti on olemas lehekülg Twibes.com, kus on loodud n.-ö Twitteri hõimud – ühinenud on ühesuguse taustaga inimesed, näiteks eestlased, North-Devoni elanikud jne. Ka sealt võib uusi põnevaid inimesi leida.

Lisa: Avastasin just, et blogi rauniste.eu on kaks Twitteri-teemalist postitust teinud. Üks tutvustab erinevaid Twitteri-kliente ning teine näitab, mida inimesed Twitteris teevad.

/

Loodetavasti on see postitus kellelegi kasuks ning julgustab teisigi Twitterit kasutama. Ma olen tänu Twitterile saanud palju uusi huvitavaid netituttavaid ning samuti on see sageli operatiivne uudistevahendaja.

Follow me on Twitter!

10 thoughts on “Algajale Twitterdajale

  1. daki Post author

    Ahjaa, palju jäi muidugi kirjutama. Näiteks saad jagada muusikat partnerlehe blip.fm kaudu – kui valid pala ja “blipid” selle, ilmub teade tweetina ning inimesed saavad linki klikkides lugu kuulata.

    Samuti saab jagada pilte partnerlehe twitpic.com kaudu – sa laed pildi üles ning teade selle kohta koos lingiga ilmub jällegi tweetina.

    1. daki Post author

      Õige-õige, sa andsid selle lingi, unustasin juba ära. Jah, sealt leiab ka huvitavaid inimesi!

    1. daki Post author

      Ma rauniste.eu omad juba leidsin ja lisasin ka postitusse ju. Ülejäänuid jah ei olnud leidnud. Aga ega küll küllale liiga tee, ehk kulus minugi tekst kellelegi ära:)

  2. Pingback: Osale mõttetalgutel juba täna öösel » Aarne bloog

    1. daki Post author

      Jah, eks ma ka andsin oma väikese panuse. Raha küll pole, et DVDsid osta… Pole krediitkaartigi enam. Aga päästmispetitsioonidele andsin oma allkirja ja avastasin seda tehes, et nad raiped tahavad Life’i ka kaotada.

    1. daki Post author

      Oi, parandan ära. Ja väga tore, võta heaks! Ma muide leidsin veel ühe vidina, Twitterfox, mille saab Firefoxile külge siduda. Ta pole päris nii hea, kui Twhirl, aga ajab asja näiteks tööarvutis ära.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.