Toiduklubi: ahjuliha ja parmesaniga salat Maarja Jakobsoni moodi

hoomamatu Leave a reply

Eelmisel aastal umbes samal ajal (kui mälu ei peta nüüd) käisin ma külas näitlejanna Maarja Jakobsonil, intervjueerimas teda Eesti Naise kaaneloo jaoks. Ta muuhulgas elas mu kodutänavas imearmsas Karlova korteris ja sel ajal, kui me juttu ajasime, tegi ta perele süüa. Kuna see polnud toidulugu, siis ma täpset retsepti ei taibanud küsida, kuigi ta seletas mulle küll, kuidas ta seda liha teeb. Nüüdseks olin ma aga täiesti ära unustanud, kuidas see tema moodi täpselt käis ja pärast lühikest konsultatsiooni emaga otsustasin siiski proovida. (Ma nimelt armastan ahjus tehtud toite, aga temperatuurid ja ajad on mulle suureks müstikaks, nii et ahjuroogade puhul pean alati näpuga järge ajama.) Ma arvan, et Maarja hoidis liha kauem ahjus, mul oli nagu meeles, et ta pani hommikul ja pärastlõunal võtab välja, seega tema tegi ilmselt madalama temperatuuriga, aga mul tuli ka väga hea välja, ehk mitte nii sõmer ja mure küll. Ja salat on saanud üheks mu läbi aegade KÕIGE lemmikumaks salatiks üldse, seda õppisin ka Maarjalt.

PS: Kogused on väikesed, tegin ainult endale, tegelikult oli mul isegi alla 300 grammi liha.

Ahjuliha ja tomatisalat parmesaniga

Vaja läheb: 300 g veiseliha (mul oli stroogonov, ei pidanud ise hakkima), võid ahjupoti määrimiseks, sorts vett, sidrunipipart, 4-5 küünt küüslauku, 1 väike sibul

Salati jaoks: kaks suurt tomatit, punt rukolat, parmesani juustu, oliiviõli

Valmistamine: Valmista ette ahjunõu: määri võiga hoolega. Haki liha peenikesteks ribadeks ja pane ahjuvormi (mina kasutasin malmpotti, nii et see kindlasti mõjutas ka valmimisaega), lisa sorts vett ja pane 220 kraadi juurde ahju. Vahepeal koori sibul-küüslauk ja haki peenikesteks tükkideks. Valmista salat: haki tomatid, rebi rukola väiksemaks, riivi peale parmesaniliistakaid. Maitsesta oliiviõli ja vähese pipraga.

Umbes pool tundi pärast liha ahjupanekut lisa hakitud sibul-küüslauk, maitse järgi pipart (ja kui muidu ei saa, siis soola ka, mina soola ei kasuta) ja lase veel üks pool tundi ahjus olla. Tegelikult ma arvan, et liha võib ka kauem ahjus olla, näiteks 1,5 tundi, eriti, kui on suurem kogus. Eks sa pead ise tunde järgi vaatama. Ole ainult hoolas, et kõrbema ei lase.

Serveeri koos salatiga. Megahää!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.