lucid dreams

Määratlemata 6 kommentaari

Olen juba aastaid treeninud end unenägusid mäletama ning proovinud unenägusid kontrollida. Vahepeal see ka õnnestub – ja see tunne, mis siis valdab, see on fantastiline! Sest unenäos oled sa võimeline kontrollima kõike, see on ultimatiivne reaalsus ja meelelahutus ja võim. Selle nähtuse nimi on lucid dreaming ehk… Ma ei teagi, kindlasti on eesti keeles ka sellele hea ja õige vaste. Selged unenäod?

Ühesõnaga, trikk on selles, et sa pead unenäos olles aru saama, et tegu on unenäoga. Lucid dreams foorumites jagavad inimesed sageli enda “unenäomärke” – ehk siis märke, mille järgi aru saada, et sa näed und.

Kui sa oled ärkvel ja meenutad unenägu, siis sa saad kohe aru, millised need märgid on. Näiteks on väga tõenäoline, et sa näed und, kui sa suhtled surnud inimestega, kõnnid mööda linna ringi alasti või kassid ja koerad on sinist värvi. Point on aga selles, et kui sa näed und, siis võib sulle see kõik väga normaalne tunduda. Sa ei hakka unenäos oma pead vaevama sellega, miks sa suudad lennata, eriti, kui sa unes näiteks oled juba niigi viis minutit tööle hiljaks jäänud (ja lendad kähku tööle, et pahandust ei tuleks).

Mul on läbi aegade kujunenud välja väga konkreetsed unenäomärgid, mille järgi ma saan aru (või vähemalt alati püüan aru saada ja teadvustada endale), et ma näen und. Näiteks on mul unenäos alati väga raske lugeda mingit teksti – ma lihtsalt ei suuda fokusseerida oma pilku ja see on üks väga hea unenäomärk – ma saan siis 99% juhtudest aru, et ma näen und. Ja seiklus võib alata!

Lisaks on mul unenäomärkideks veel kummaline valgus ja värvimängud – täna öösel näiteks olin ma täiesti psühhedeelses värvimaailmas vahepeal. Konkreetne unemärk on ka, kui lülitid ei tööta. Ja loomulikult – kui ma saan lennata ja vee all ilma abivahenditeta hingata. Paar korda on mul juhtunud ka nii, et hakkan unes kahtlema ja mõtlema, et see võib olla uni. Loogika, mis mul siis tekib, on umbes selline: kui see on uni, siis ma peaks saama ju siit keskkonnast sõrmenipsutusega näiteks mujale – ja see töötab! Selle tehnika nimi on reality check, sest ju reaalsuses kahjuks ei saa sa end sekundiga mujale lennutada, kui näiteks loeng on surmigav või tahaksid minna näiteks tunnikeseks Tallinnasse vanalinna jalutama. Tartust. Sekundiga.

Täna nägin unes aga seda, et käisime Birxi ja Katsiga kosmoses. Uskumatul kombel ei suutnud ma aru saada, et tegu on unenäoga.

Lucid dreaming on täiesti õpitav muide. Ma hakkasin endal seda treenima tõesti juba pea teismeliseeas, kui ma isegi seda mõistet veel ei teadnud ja ei olnud näinud ei “Waking Life’i” ega “Vanilla Sky’d” (mis mõlemad on väga head sissejuhatavad ja tutvustavad filmid lucid dreaming‘u teemasse). Esimese sammuna on väga oluline oskus oma unenägusid mäletada. Sellepärast kirjutan ma ka blogisse oma unesid üles. Sest on ju täiest mõttetu, kui sa oma unenäos ringi seikled, kui sa seda hommikul meenutada ei suuda. Järgmiseks sammuks ongi unenäomärkide otsimine. Ja siis juba pead proovima unenäos “üles ärgata”. Aga siin on oht, et sa ärkad ka päriselt üles, kuna sa oled liiga erutunud mõttest, et whoa, ma päriselt olen unenäos ja saan teha KÕIKE!

Üles ärkamise vastu näiteks aitab see, et proovid unes koha peal ringi keerutada – nagu lapsena. See kõlab tobedalt, aga kahvatuma löönud unenägu tuleb sel viisil kiirelt tagasi.

Head infot lucid dreaming teema kohta leiab näiteks Dream Views saidilt. Sealt saab infot ka erinevate tehnikate kohta, kuidas selgeid unenägusid näha ja kontrollida. Uskuge mind, see on hullult lahe asi. Nõuab ainult natukene tööd iseendaga ja oma kujutlusvõimega.

Taustaks: unenäoline Björk.

[audio:https://daki.tahvel.info/wp-content/05-bjork-i-see-who-you-are.mp3]

6 thoughts on “lucid dreams

  1. Eeps

    Üks lollikindlaid märke saamaks aru, et und näed, on see, kui jooksmine ei õnnestu. No nt, üritad meeleheitlikult põgeneda või kedagi taga ajada, aga jalad liiguvad aegluubis, või siis lendan aeglast ja kaalutus olekus jooksu nagu kuu peal. Teine märk mul isiklikult on, kui unes mees olen 😀 neid võib veelgi olla, aga hetkel ei meenu. Mul on kusjuures korra õnnestunud unenägu korduses näha, st ühel hetkel avastasin, et wow – seda situatsiooni ma olen näinud ja hakkasin kaasa mängima, teadsin ju, mis tuleb ja kuhu minema või mida tegema peab 🙂

  2. daki Post author

    Muidugi, see läks mul meelest. Mul on veel üks kindel märk, mis nüüd meenus – et kui ma kellegagi kaklen (ma kaklen unes palju), siis ei taha löögid kuidagi õnnestuda – no pole powerit taga.

    Ja muidugi jooksmine ja värgid.

  3. Maria

    Juhuu! Alates 12. detsembrist ehk sinu lucid dreams sissekandest olen üritanud unenägusid kontrollida. Täna ehk siis peaaegu kuu aega hiljem see ka õnnestus.
    Mingil hetkel sain aru, et võibolla on see unenägu ja klõbistasin lüliteid. Ei töötanud! Ja hopsti aknast alla lendama. Juhuu! 😀
    Mõne aja pärast astus mees mustas uksest sisse ja ütles, et sa ei ole unes. Uskusin teda millegipärast ja lõpetasin unenäo kontrollimise 😀
    Kusjuures ma olen lüliteid unes varem ka klõbistanud. Tõestasin sõpradele, et me pole unes, sest kõik 6 lülitit töötasid. Kummaline.

  4. daki Post author

    Hullult äge, onju? Mul kusjuures ühel öösel unenägu ei allunud. Ma teadsin, et magan ja näen und, aga sõrmenipsud “ei töötanud”. Väga frustreeriv oli.

    Kifte reise sulle edaspidigi:)

    1. daki Post author

      Ma vist kasutangi neidsamu võtteid, mis ma siin postiski mainisin – et on mingid märgid, mis ütlevad, et see on nüüd uni ja siis ma hakkan testima, et kas on. No et kui on, siis ma peaks saama seda ja teist teha. Aga mingit kindlat nippi, mis alati töötaks, mul pole. Loe ka Nirti blogi, ta on ka sel teemal kirjutanud, tal tuleb lucid dreaming natuke paremini välja!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.